Fortælling

Repertoire

  • Skæbnefortællinger.
  • Rørvigskrøner. Når man går langs stranden af Isefjord, skyller historierne ind med bølgerne. Her har levet mennesker siden Odins tid…
  • Opbyggelige historier om konfliktløsning og om at opføre sig ordentligt.
  • Grumme historier om mobning, snyd og bedrag og andre nederdrægtigheder.
  • Historiske fortællinger med adresse til nutiden.
  • Kvindehistorier.
  • Eventyr om alt mellem himmel og jord, og lige hvad du har lyst til.

Fortællerangreb med Beretter Akademiet

Beretterakademiet. Thorstein Thomsen, Sara Arámbula, Susie Haxthausen, Esther Rützou og – nyt medlem Christina Strömwall.

Beretterakademiet har opfundet forskellige koncepter, og det mest populære er “fortællerangreb”. Det er et overraskende fortællerbesøg på en skole, en arbejdsplads eller andre steder, hvor mennesker færdes. Fortællerne dukker uventet op, fortæller en historie og forsvinder igen.

Når der er fortællerangreb på en skole, kommer, som oftest, tre fortællere og er på skolen en hel dag og fortæller historier i klasserne. Vi kan tilbyde, at den samme historie først fortælles på modersmålet og derefter på et af de skandinaviske søstersprog, sådan at eleverne får en direkte oplevelse af, hvor lette disse er at forstå. Hvis ikke alle ord bliver forstået, opvejes det af fortællerens gestik og mimik. Vi kan også nøjes med at fortælle på børnenes modersmål. Se nogle af de skoler, vi har besøgt under “kalender”.

image.jpg-for-web-normalNogle dage inden fortællerangrebet holder Beretterakademiet gerne en workshop for skolens personale, som indvies i de hemmelige planer. Der fortælles historier og videregives fortællekneb. I fællesskab planlægges angrebet i detaljer. Skal alle, eller kun udvalgte, klasser besøges, og hvornår på dagen? Skal hovedvægten lægges på indføring i de nordiske sprog eller på bestemte temaer? Eller skal eleverne simpelthen opleve et overflødighedshorn af gode historier, midt i hverdagen?

En fortælleworkshop kan være kort eller lang, men varer som oftest tre timer. Den kan lægges om eftermiddagen eller om aftenen, som det passer bedst. Workshoppen kan også deles i to, en del før og en del efter fortællerangrebet, hvis lærerne ønsker inspiration til at arbejde videre med den mundtlige fortælling. Endelig kan flere skoler slå sig sammen om en workshop, med nedslag i prisen til følge.

Hvad opnår skolen?

Skolen kan få en relevant og underholdende præsentation af de nordiske sprog. Eleverne præsenteres for den mundtlige fortællertradition på et højt kunstnerisk niveau. Efteruddannelse af lærerne er en vigtig del af konceptet. Eleverne får en fællesoplevelse, som kan omfatte hele skolen.

Økonomi
Susie Haxthausen på angreb - Foto: Sara Arámbula
Susie Haxthausen på angreb – Foto: Sara Arámbula

Et Fortællerangreb med tre fortællere, som tilsammen aflægger op til 42 fortællerbesøg, hvor der fortælles forskellige, alderssvarende, originale historier i alle klasser, koster ca. 11.500 kroner. Dertil kommer udgifter til workshop.

Hvad er Beretterakademiet?

Beretterakademiet er først og fremmest et værksted til udvikling af den moderne, mundtlige fortællekunst. Alle historier er skabt af medlemmerne selv og bearbejdet under intensive interne workshops. Medlemmerne påtager sig desuden en del undervisning. Et andet koncept fra Beretterakademiet, som har blomstret i nordiske byer i nogle år, er ”Fortællinger under et træ”. Se gerne www.beretterakademiet.dk
Fortælling under træer

I Beretterakademiet fortæller vi historier under træer. Det foregår gerne i skumringen, i den blå time. Publikum tilbydes stole, siddeunderlag og tæpper, og som regel også et telt i regnvejr. Vi bruger ingen tekniske hjælpemidler, ingen rekvisitter, kun stemme, lytten og indre billeder.

Det begyndte med Historier under Bøgen arrangeret af Svend-Erik Engh fra Beretterakademiet siden 2001 og indtil 2009, hvor nye kræfter tog over.

Sommerne 2006 – 2008 var vi på turné til de smukkeste træer på Sjælland, og i tolv kommuner i Skåne.

2008-11 fortalte vi og vores gæster hele sommeren historier i Lodsoldermandsgårdens gamle have ved Rørvig havn. F.eks. i 2011 fortalte Esther Rützou, Thorstein Thomsen, Vigga Bro, Gravers Graversen, Pernille Stockfleth, Jens Peter Madsen, Bettina Jacobsen, Hilde Eskild fra Norge og sanger Helle Thun.

I sommeren 2015 planlægger vi at fortælle under et træ i Faaborg.

Sommerfortællinger i Lodsoldermandsgårdens have. Foto: Tonni Legaard